
Cate dintre noi ne-am pus problema, de pilda, sa alegem o vopsea de par cat mai naturala? Sau de obicei ne uitam mai mult la etichetele care ne asigura de rezistenta indelungata a culorii?
Studiile de marketing arata ca din ce in ce mai multi oameni isi vopsesc parul, la o varsta din ce in ce mai frageda. Astfel, in unele tari, aproximativ 60% din femei si 10% din barbati isi vopsesc parul in mod regulat.
In aceste conditii, specialistii si-au indreptat atentia spre verificarea ipotezei unei asocieri intre utilizarea produselor chimice pentru vopsit parul cu aparitia unor afectiuni grave, cum ar fi cancerul.
Produsele chimice pentru vopsirea parului pot provoca cancer limfatic si cancer al vezicii urinare
Conform unui studiu realizat de Scientific Committee on Consumer Products, vopsirea regulata a parului utilizand produsele existente pe scara larga pe piata, continand ingrediente chimice, de sinteza, poate conduce la aparitia cancerului de vezica urinara. Studiul a fost publicat in International Journal of Cancer, in 2001.
Concluzia specialistilor a fost ca, dupa fumat, cel mai mare risc pentru aparitia cancerului de vezica urinara il constituie utilizarea regulata a vopselelor chimice pentru par.
Astfel, femeile care se vopsesc o data pe luna sunt supuse unui risc de 2 ori mai mare in ceea ce priveste declansarea cancerului decat cele care nu se vopsesc deloc.
De asemenea, un alt studiu, publicat in anul 2004 in American Journal of Epidemiology, demonstreaza ca 10% din limfoamele (tumori canceroase ale ganglionilor limfatici) prezente in randul femeilor pot fi atribuite vopsirii parului cu produse chimice.
Profesorul Franco Cavalli a afirmat in cadrul Conferintei Internationale a Cancerului Limfatic: ca, "in ultimii 20 de ani, frecventa cancerului limfatic s-a dublat in Occident". Expertii au demonstrat conexiunea dintre cresterea numarului de cazuri de cancer limfatic in randul femeilor si utilizarea, din ce in ce mai mult, a vopselelor pe baza de substante chimice.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca unele din ingredientele chimice utilizate la fabricarea acestor vopsele, cu scopul de a obtine o culoare de cat mai lunga durata, cum ar fi amoniacul, resorcinolul, parabenii si PPD (p-phenylenediamina) sunt alergeni, putand provoca, in functie si de sensibilitatea fiecarei persoane, reactii alergice si chiar cancer.
De pilda, amoniacul, una dintre cele mai puternice toxine, folosita si la fabricarea unor produse de curatare a obiectelor casnice, este responsabil pentru senzatia de arsura a pielii capului si mirosul intepator pe care le resimtiti atunci cand va vopsiti parul.
Cercetatorii de la St. John’s Institute of Dermatology din Londra au avertizat consumatorii ca PPD-ul utilizat in produsele de colorare a parului poate declansa reactii alergice, cum ar fi dermatite faciale si chiar umflaturi ale tenului. Aceasta substanta este atat de toxica, incat in Germania, Franta si Suedia a fost interzisa utilizarea ei in vopselurile pentru par.
Cat despre parabeni (utilizati pe scara larga, in majoritatea produselor cosmetice), un studiu efectuat la Universitatea din Reading (Marea Britanie) a constatat existenta acestor substante in tesuturile tumorale extrase de la pacientele diagnosticate cu cancer de san. Parabenii reactioneaza cu tesuturile din profunzime. In timp, se pot produce, prin acumularea lor, chiar modificari la nivelul celulelor si uneori transformari maligne ale acestora.
James W. Coleman, cercetator la Centrul de Cercetare pentru Cancer din SUA, spune ca utilizarea produselor cosmetice care contin parabeni poate duce la cresterea riscului aparitiei cancerului, deoarece aceste substante actioneaza ca veritabili catalizatori pentru inmultirea necontrolata a celulelor canceroase. aromanaturii.ro
Urmatorul articol : Henna - o alternativa naturala, fara efecte secundare
0 comments:
Post a Comment